O Istri i Puli

HIPPOCAMPUS ISTRA

Pula, Istra

O GRADU

Pula (tal. Pola) je grad u Hrvatskoj, smješten na jugu poluotoka Istre. Ime mu dolazi od starog rimskog imena Provincia Iulia Pola Polentia Herculanea. Kao i ostali gradovi u regiji, poznata je po svojoj blagoj klimi, mirnom moru i netaknutoj prirodi. Grad ima dugu tradiciju vinarstva, ribarstva, brodogradnje i turizma. Šećući Pulom primijetit ćete mnoge spomenike rimske arhitekture: Slavoluk Sergijevaca iz 1. st. prije Krista, Herkulova i Dvojna vrata, Augustov hram te Malo rimsko kazalište u središtu grada. Poseban će doživljaj biti odmor na glavnom gradskom trgu, Forumu, koji služi kao glavno mjesto okupljanja i druženja još iz vremena cara Augusta. Prirodna ljepota pulske okolice i tirkizno plavog Jadranskog mora učinili su grad međunarodno poznatim ljetnim odmaralištem. Obližnji biser je nacionalni park Brijuni. Obalne vode nude plaže, ribarenje, ronjenje do olupina antičkih rimskih galija i ratnih brodova iz prvog svjetskog rata, plovidbe u zanimljive špilje, te na velike i male otoke. Pravi turistički aduti Pule su svakako i 190 kilometara razvedene obale, kristalno čisto more i dostupne plaže uređene po izboru: kamene plohe ili oblutci pristupačni svim uzrastima, pogotovo obitelji s djecom, ili »divlje« plaže, zaklonjene nedirnutim zelenilom za ljubitelje privatnosti i intime.

ARENA

Arena, borilište gladijatora I lavova, svojedobno je mogla primiti 25.000 gledatelja. To je impozantno zdanje koje se doživljava s oduševljenjem, veličanstvena povijest koju možete vidjeti, dotaknuti, doživjeti, gdje se danas održavaju samo najvećI kulturni programi.

PREDIVNO MORE

Jadransko more koje oplakuje istarske obale poznato je kao jedno od najljepših i najčišćih na svijetu s kristalno modrom bojom te zanimljivim i bogatim podmorjem.

JOS LJEPSE PODMORJE

S bilo kojeg mjesta, na uskoj obalnoj površini, vidi se veliko plavetnilo, a prava čarolija se događa kada započnemo uranjati u njega, bilo da želimo samo zaplivati njegovom površinom ili se želimo spustiti u njegove dubine.

AUTOKAMP STOJA

Kamp Stoja, smješten na istoimenom poluotoku, završetak je kopna u cijelosti podređen vašem odmoru i užitku. Stjenovita obala i predivni kamp u Puli, rezervirani za istinske zaljubljenike u pripitomljenu divljinu, pravi su raj za robinzonske pustolove koji osim uživanja u zemaljskim ljepotama mogu uroniti i u čaroban podvodni svijet.
Menu