Ronjenje u Nacionalnom parku Brijuni

3 lokacije: Sv. Jerolim, Rt Peneda, Grunj

U blizini ronilačkog centra nalaze se dvije različite pozicije ronjenja s obale. Ronjenje s obale je dostupno svim ronilačkim kategorijama.

Ronjenje u špilji Galebove stijene Hippocampus Ronilački Centar Istra

GALEBOVE STIJENE

Roni se uz okomitu stijenu na dubini do 10 metara koja krivuda uz obalu i vodi vas u nekoliko tunela i prolaza. Na kraju stijene ulazi se u tunel dugačak 20 m na čijem kraju je velika pećina promjera oko 20 m i visine 10-15 m kroz koju se može izaći na obalu. Često se koristi za drugi zaron tijekom dana ili jednostavno za provjeru znanja.

Maksimalna dubina: 17m
Minimalna dubina: 6m

Crneji Ronjenje na Stoji, Pula Hippocampus Ronilački Centar Istra

STOJA

Pogodna je za sve vrste ronioca i sve kategorije jer se roni uz obalu istoimenog kampa, na njegovom sjevernom rtu. Teren je prilično strm u odnosu na obalu, a karakterizira ga stjenovita nepravilna konfiguracija s puno usjeka i kanjona između stijena.

Maksimalna dubina : 25m
Minimalna dubina: 5m

Ronjenje uz koraljni greben Kanjon, Verudela, Pula Hippocampus Ronilački Centar Istra

KANJON

Mjesto se nalazi na rtu Verudela, na kanjonu koji se uzdiže do 20 m nad morem. Dubina je 3-7 m, dok se pri izlasku iz kanjona prolazi kroz nekoliko prirodnih tunela na dubini od otprilike 5 m, a potom se teren strmo spušta do 25 m dubine. Uz strminu se nailazi na 2 velike pećine te puno malih rupa i pećina na dubinama 16-19 m.

Maksimalna dubina : 25m
Minimalna dubina: 3m

Jato riba girica Svjetionik, Jadransko more Hippocampus Ronilački Centar Istra

SVJETIONIK

Ovo je jedan relativno kratki zid dužine 100 m, smješten uz hotelsku plažu. Uglavnom se roni u jednom smjeru, a na stepenastoj je padini lako odrediti željenu dubinu. Pozicija obiluje raznom ribom i rakovima, a nije rijetkost vidjeti hlapove i ugore. Zbog male dubine, vrlo je pogodna za početne kategorije ili prva ronjenja nakon duže stanke.

Maksimalna dubina : 28m
Minimalna dubina: 3m

Ronjenje Fraškerić Otok Hippocampus Ronilački Centar Istra

OTOK FRAŠKERIĆ

Pozicija se nalazi na sjevernom dijelu otoka Fraškerić i jedna je od najljepših pozicija za ronjenje na zapadnoj obali Istre,a njezina su posebnost 4 pećine kroz koje ronioci prolaze tijekom ronjenja. Pogodna je za sve ronilačke kategorije kao i za sve vrste tečajeva.

Maksimalna dubina : 25m
Minimalna dubina: 4m

Fratar-baraj Frašker Otok Hippocampus Ronilački Centar Istra

OTOK FRAŠKER

Iako struje nisu jake, ovdje se zbog jednostavnosti i većeg užitka roni samo u jednom smjeru, niz struju, a brod cijelo vrijeme prati grupu. Pozicija je vrlo zanimljiva jer se cijelo vrijeme roni uz zidine i stijene koje čine 2-3 kaskade i to od 15, 18-20 te preko 20 metara. Zidovi su vrlo raznoliki puni udubina i rupa koje nastanjuju ribe i rakovi.

Maksimalna dubina : 30m
Minimalna dubina: 6m

Ronjenje na Jarbol poziciji Hippocampus Ronilački Centar Istra

JARBOL

Okomit zid koji se spušta sa 10-14 m na 28 m dubine pun je rupa i spilja raznih veličina koje se lako razgledavaju ne ulazeći u njih. Na dubini od 25 m nalazi se u stijenu zaboden brodski jarbol ispod kojeg su još vidljivi ostaci broda.. Pri povratku nailazi se na pećinu na dubini od svega 9 m u koju se može ući.

Maksimalna dubina : 35m
Minimalna dubina: 6m

Crvena Morska zvijezda Bumbište Hippocampus ronilački centar Istra

BUMBIŠTE

Izuzetno lijepa pozicija s vrlo dugim i raznovrsnim zidom koji se proteže preko 200 m u dužinu vrlo je pogodna za sve vrste tečajeva i sve vrste ronioca. Za vrijeme ronjenja, koje se po želji, može odvijati na dubinama do ili preko 20 metara, obilazi se nekoliko podvodnih rtova s bezbroj rupa i podvodnih hridi od kojih svaka obiluje bojama i raznovrsnim životom. U vodu se ulazi svega nekoliko metara od obale što ronjenju daje posebnu sigurnost.

Maksimalna dubina : 33m
Minimalna dubina: 8m

VALOVINE

Ronimo uz zapadnu obalu poluotoka. Nepravilna konfiguracija morskog dna kao i mnoštvo manjih špilja čine ovu lokaciju atraktivnom za sve ronilačke kategorije i pružaju nam priliku za susret s nekim ne baš uobičajenim vrstama ribe, poput zubatca i orade. Od proljeća do jeseni ovo područje nastanjuju morski konjici.

Maksimalna dubina: 25m
Minimalna dubina: 5m

MUZIL

Ronimo iznad blago nakošenog platoa, prateći obalu s naše desne strane. U pojedinim zonama možete se spustiti do gotovo 30 metara dubine, no najzanimljiviji dio ove lokacije nalazi se na dubini između 10 i 14 metara jer se tu može naći puno velikih stijena koje pružaju dom raznovrsnoj flori i fauni. Putem obično naiđemo na puno velikih jata riba.

Maksimalna dubina: 24m
Minimalna dubina: 3m

N.P. BRIJUNI – JEROLIM

Ovo je jedna od lokacija koje se nalaze unutar granica Nacionalnog parka Brijuni. Cjelokupno područje parka je zaštićena zona, stoga ovdje često vidimo raznovrsniji podvodni krajolik. Ovu lokaciju se definitivno isplatiti posjetiti. Pratimo mali zid grebena, a istražujemo i ‘stjenovite krakove’ koji se šire iz grebena. Zid i njegove male špilje pružaju utočište hlapovima, morskim puževima i velikim bakalarima. Na pjeskovitom dnu ponekad naiđemo na raže. U ovom dubokom plavetnilu mimoići ćete se s mnogobrojnim jatima riba koje love i bivaju lovljene.

Maksimalna dubina: 28m
Minimalna dubina: 10m

Menu